• Is de melding die ik doe echt anoniem?
    Ja, zelfs als je je naam vermeldt, wordt de melding anoniem geregistreerd in de database (zonder naam of e-mailadres). Een emailadres wordt wel gevraagd bij registratie omdat bij een groot deel van de meldingen overleg noodzakelijk is tussen moderator en melder om duidelijkheid te krijgen over de aard van het ongeval.
  • Kan ik een ongeval of incident melden als ik niet ben aangesloten bij een klimclub, de klim-en bergsportfederatie of een klimzaal? 
    Ja dat kan. Iedereen kan een ongeval of incident melden.
  • Ik heb een ongeval zien gebeuren, maar was er niet zelf bij betrokken. Kan ik dit melden?
    Ja, je kunt een melding doen, ook al was je zelf geen direct betrokkene.
  • Waarom wordt er op de website gesproken over ‘vermoedelijke oorzaak’ wanneer het duidelijk is wat er is gebeurd?
    Om te voorkomen dat er uitspraken worden gedaan die niet 100 procent te verifiëren zijn, kiezen we er bewust voor om altijd te spreken over de ‘vermoedelijke oorzaak’.
  • Wat moet ik invullen bij 'relatie m.b.t. incident'?
    Gaat het om een ongeval dat jezelf, je klimpartner of tochtgenoot is overkomen, dan vul je ‘rechtstreeks betrokken’ in. Gaat het om een melding van een door jouw bedrijf/organisatie georganiseerde activiteit, vul dan ‘organisatorisch betrokken’ in.
  • Er ging bijna iets mis. Moet ik dit melden?
    Incidenten zijn gebeurtenissen die tot een ongeval hadden kùnnen leiden. Denk aan een inbindknoop die niet goed is gelegd, maar tijdig is opgemerkt. Of een bergwandelaar op slippers die bijna uitglijdt op een steil sneeuwveld. De melding van dit soort gebeurtenissen is waardevol, omdat het inzicht geeft in potentieel gevaarlijke situaties. Twijfelgevallen worden door de moderator beoordeeld.
  • Mag ik de gegevens van klimenbergsportongevallen.eu en de publicaties op deze site gebruiken?
    Ja dat mag, mits een bronvermelding.
  • Kan ik oude ongevallen en incidenten nog melden?
    Ja dat kan. Klimenbergsportongevallen.eu rangschikt de ongevallen op datum. Als je een ongeval wilt beschrijven dat in (een ver) verleden is gebeurd en waarvan je denkt dat het interessant is om te melden, kun je dit noteren als 1900-01-01.
  • In het ongevallenoverzicht zie ik maar een beperkte tekst per melding. 
    Door op de datum van de melding te klikken, krijg je (eventueel) een uitgebreider overzicht van een specifieke melding te zien.
  • Hoe zit het met de privacy van mijn melding?
    De meldingen op klimenbergsportongevallen.eu worden vertrouwelijk behandeld conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)/General Data Protection Regulation (GDPR).
  • Hoe worden de categorieën letsel of ziekte ingedeeld?
    De ongevallen worden volgens de Injury and Illness Classification (IIC) van de UIAA MedCom (International Mountaineering and Climbing Federation) geregistreerd.